En vei igjennom snøen

Illustrasjonsfoto Vikafjellet
Ekstreme snømengder har stengt Vikafjellet for trafikk den siste tiden. Mesta kjemper mot de enorme snømassene for å holde veien åpen.

– Vi er jo til for deg og dine medtrafikanter, så vi ønsker at veien er mest mulig åpen, sierveimester Sigmund Stadheim når han får besøk av NRK på jobb. Det er ingen liten jobb mannskapene til Mesta har begitt seg ut på.

– Jeg er 1,80 og da tenker jeg at her må det nærme seg åtte meter med snø, sier Stadheim til NRK mens han står under en av de største skjæringene.

– Det er tidkrevende, for vi snakker om millionvis av kubikk med snø. Maskinene blir små i forhold til oppgaven. De blir vekke, fortsetter han.

Bildene i reportasjen viser at veimesteren har helt rett. De gule maskinene dukker opp og forsvinner igjen i de utrolige snømassene. Mellom brøytestikkene der veien skulle vært er det bare snøscooterspor. Hele landskapet minner mer om et paradis for langrennsløpere enn en hovedfartsåre mellom Sogn og Fjordane og Hordaland.

Se reportasjen til NRK her.

Viktig lokalkunnskap

– Det har vært kolossale snømengder, og en tøff jobb å få åpnet veien, sier distriktssjef Jon Skau. Han følger med på værmeldingen og forteller at det snart kan komme mer snø.

– Det er erfarne folk som har gjort dette i veldig mange år, og som kjenner de lokale forholdene, sier han. Distriktssjefen forteller at mange spør om når veien åpner igjen, et spørsmål som kan være vanskelig å svare på.

– På reportasjen ser man et veldig vanskelig parti av veien. Andre steder går det litt lettere, og det betyr kanskje at vi kan åpne tidligere enn vi hadde trodd. Det vil vi jo gjerne se på som et pluss, men trafikantene vil gjerne ha beskjed tidligst mulig. Det er ikke lett å si helt nøyaktig hvor lang tid det tar, forklarer han.

Stormen har skylda

Stormen Nina har fått skylden for mye av snøfallet i Vikafjellet. Veien mellom Vik og Voss ble stengt 10. januar, som en av mange veier i Sogn og Fjordane. Båtruter og fergeruter ble også innstilt og det var fare for snøskred mange steder. På andre siden av fylkesgrensa, i Hordaland var over 22.000 husstander uten strøm og basestasjonene til Telenor var slått ut slik at folk ikke hadde mobildekning. Vinden blåste med orkan styrke.

– Vi tenker selvfølgelig på sikkerheten når det er ekstremvær. Selv om vi gjerne vil holde veien åpen kan det stå om liv i slike forhold, og da er vi nødt til å stenge, sier Skau.

Sigmund Stadheim forteller at veien nå er åpnet og at trafikken går som normalt.

–Det sto igjen litt i går morges, og da ble det kjørt kolonnekjøring på grunn av stedvis smal veg, men nå er det fri ferdsel.

I dag er det ting som tyder på at det er nye utfordringer i vente for veimesteren.

– Det er meldt dårlig vær, men det er kortvarig. Du vet det at loddrett snø går greit. Det er når snøen kommer vannrett i 60 knop at det blir vanskelig, avslutter han.