Grønn belysning

Mesta monterer grønn gatebelysning på fjæreheia
Med moderne solcelleteknologi er lysmastene Mesta Elektro har satt opp ved Fjæreheia i Grimstad Norges grønneste gatebelysning.

Lysmastene viser vei for publikum langs grusveien mellom Fjære kirke og til forestillingene ved amfiet i Fjæreheia Lampene produserer sin egen strøm i løpet av dagen, og bruker denne til å lyse opp veien på kveldene.

– Vi har ikke jobbet med dette utstyret tidligere, men ble egentlig positivt overrasket over hvor bra det virker, sier formann i Mesta Elektro, Kai Winge. Han og kollegaene var ansvarlig for monteringen av det nye gatelysanlegget.

Etter å ha testet anlegget en periode har Statens vegvesen besluttet at lysene skal være i bruk gjennom vinteren også, slik at fotgjengere kan få en hyggeligere spasertur året rundt.

­– Statens vegvesen kommer til å programmere mastene slik at de kan høste erfaringer gjennom vinteren. Det er mørkt her om vinteren, så det setter nok folk pris på, sier Winge med et smil.

fjæreheia5

Miljøvennlige alternativer

Lampene er utviklet for nordiske forhold av det norske selskapet BTG AS Solenergi på Birkeland. I følge produsenten er to timer direkte sollys nok til å gi nok strømt til å tre dagers forbruk. Lampene skrur seg automatisk på etter mørkets frembrudd.

Winge tror vi kan komme til å se flere slike gatelys i fremtiden.

– Dette anlegget er et av de første av den typen, men det er nok en rekke steder hvor dette kan være et alternativ. Det er eksempelvis mange veier hvor det langt til tilgjengelig strøm, hvor det kan være svært aktuelt med en slik løsning, forklarer han.

Samarbeidet mellom Mesta Elektro og BTG har begge parter lært mye av, ifølge formannen.

– Både vi og leverandøren har lært mye av dette prosjektet. Vi har erfaring og kompetanse med gatebelysning, og kan komme med innspill til hva som kan gjøres annerledes. Samtidig er det spennende for oss å jobbe med ny teknologi, og vi kan ta med oss nyttige erfaringer til neste prosjekt, avslutter Winge.