Åpnet kulvert på Nordby

Åpnet kulvert. Dermed er en av Norges farligste planovergang er historie. RIAS og Mesta har stått for arbeidene på Nordby ved Jessheim.

Statssekretær Cecilie K. Kroglund i Samferdselsdepartementet satte hengelås på porten og satte dermed en symbolsk sluttstrek for den farlige overgangen. Barn fra nærmeste nabo, Nordby barnehage, klippet over snora til den nye, fine undergangen.

Snorklipping. Foto: Anna Langhammer, Bane NOR

– Planovergangen har stått på toppen av Banenors lister med flest rapporterte uønskede hendelser, sier Henning Bråtebæk, konserndirektør for drift og vedlikehold i Banenor.

God samarbeid

– Vi har jobbet siden mai i fjor. Nå gjenstår noe asfaltering, noe aktivitet knyttet til omlegging av vann og avløp, og grønnarbeid, forteller prosjektleder Kamilla Malt Marøy.
Prosjektsjef i Mesta/RIAS, Kristin Flygind var også tilstede og var svært godt fornøyd med arbeidet ved Nordby stasjon.
– Her har Mesta og RIAS samarbeidet godt, og prosjektet er veldig bra gjennomført, understreker Flygind.

Glade naboer

Under åpningen kom mange representanter fra de involverte i prosjektet. I tillegg til folk fra Mesta og RIAS, kom representanter fra Ullensaker kommune, Nordbytunet vel, Vy og byggherre Bane NOR.
Naboene er ekstra glade. Fordi lokfører har måttet gi signal når toget nærmer seg planovergangen på Nordby. Når nå kulvert er åpnet og planovergangen er stengt, slutter toget med denne tutingen.

Skal fjerne flere

Arbeidet med planovergangen er Banenors arbeid for å fjerne alle planoverganger.
Sikkerheten er det aller viktigste vi jobber med på jernbanen. Arbeidet her på Nordby er et steg på veien til å fjerne alle planoverganger, sier Henning Bråtebekk og viser til at slike planoverganger er en brikke på veien til å nå nullvisjonen om at ingen skal miste livet i trafikken.
– Alle nye anlegg bygges uten planoverganger. Og det jobbes kontinuerlig med å fjerne de vi allerede har, sier Bråtebekk. Han lover det kommer flere prosjekter med å fjerne planoverganger.

Dette har skjedd:

Arbeidene med ny kulvert startet opp i mai 2024. Forberedende arbeider knyttet til vann og avløp (VA) og spunting ble utført i forkant og gjennom sommerferien. Det ble i tillegg støpt ei betongplate på omlag 210 tonn inne på riggplassen som senere skulle monteres inn i et totalbrudd på banen i august. Bruddet varte i fem dager hvor spor og kontaktledning ble fjernet, masser trauet ut og spuntnåler rammet gjennom sporet. Deretter ble pukkputer som betongplaten skulle hvile på etablert, og betongplata heist inn ved hjelp av en 650 tonns beltekran. Plata skulle fungere som en midlertidig jernbanebru, og senere bli selve taket på kulverten.

Omfattende endringer

Arbeidene utført i etterkant av bruddet har i hovedsak omhandlet utgraving under kulvert, samt plasstøping av resterende del av kulverten. Dette er en veldig spesiell måte å bygge kulvert på i jernbaneperspektiv, men vi har fått det til ved hjelp av dyktige ansatte og underleverandører.
På grunn av omfattende endringer i utførelsen av VA-arbeider har dette medført noe forsinkelser i prosjektet.