Even Meisterplass henta blått vann

Til topps for mental helse

Fjellsikrer i Mesta, Even Meisterplass, er snart på vei opp til Sør-Amerikas høyeste fjell, Aconcagua. Målet med turen er å motarbeide selvmord blant ungdom.

Even Meisterplass er til daglig prosjektleder for fjellsikring i Mesta. Blant jobbene han har ansvar for, er å sikre veier mot ras. Det betyr å bore og sprenge i rasutsatte fjellområder langs norske veier. Arbeidet innebærer klatring i barske fjellområder. Nå gyver han løs på en ny utfordring – for å hjelpe andre og bidra til åpenhet rundt mental helse.

Sammen på turen er Frank Løke (the fit), Frank Brekke Otterbech Larsen (the fat), Line Anita Hammer, Hege Frisvold Uran og Tonny Uran, skal han nå toppen av Aconcagua. Målet er å stå på toppen av Aconcagua i Argentina (6962 moh), 23. januar 2024.

– Jeg har opplevd sjølmord i nær familie. Frank Løke spurte om jeg ville være med, ble kona og jeg enige om at jeg ikke kunne si nei til dette, slår Even Meisterplass fast.

Mistet nær familie

Flere av deltakerne på turen har mistet noen veldig nær – umistelige mennesker. Gjengen ønsker å bruke ekspedisjonen til å bidra til at ungdom kan beseire sitt «fjell» og velge en grunn til å velge livet.

Even Meisterplass ser fram til å klatre opp til Acongaua på nesten 7000 meter. (Foto: Privat)

– Jeg er behandlet for PTSD etter at broren min fikk en alvorlig skade og jeg har lært mye i prosessen. Nå vil jeg vil bidra til at ungdom takler hverdagen og velger livet, sier Even.

Samler inn penger til ungdom

Turen har som mål å samle inn en million kroner til Mental Helse Ungdom, via en spleis. Midlene skal brukes til at ungdom får en uke på aktivitetsleir i regi av Mental Helse ungdom. Her skal de bruke naturen til å finne ro og balanse, og trene på ferdigheter som gjør at de kan takle hverdagen og velger livet.

Åpenhet om mental helse

Even har gjennom sine opplevelser fått mange gode verktøy for å håndtere ulike hendelser.

– Dette hjelper meg både privat og på jobb. Jeg er opptatt av åpenhet og om at skal bli like naturlig å snakke om mental helse som fysisk helse, sier fjellsikrer Even. Han tror at det å komme seg ut i naturen er viktig, og at den mestringen naturen kan gi kan gi styrke til å takle mentale utfordringer.

– En slik tur er på en måte egoistisk. Derfor er det viktig å understreke at fokuset er å samle inn mest mulig penger til Mental Helse Ungdom.

Følg turen på instagram: @Doitenordic @actionfrankloke @evenmaestro

Ekspedisjonen om Spleisen:

Vi opplever alle tidvis tunge dager i løpet av livet. Åpenhet til å snakke om mental helse er viktig, og det må bli like naturlig som å snakke om fysisk helse.
Annenhver dag mister vi et ungt menneske til selvmord i Norge. Hjelpetilbudene i landet vårt matcher overhodet ikke etterspørselen. Når et ungt menneske endelig tør å be om hjelp, så har det antakelig gått med dette veldig lenge.

Det finnes over en million ulike grunner til at vi kan ønske å gi opp livet. Grunner til at vi ikke orker mer. Men, det vi vet er at vi trenger kun EN grunn til å velge livet.

Mental Helse Ungdom jobber for å skape disse grunnene for barn og unge. Ingen skal ha det så vanskelig, at døden blir eneste utvei.