Lærling i Mesta

Våre lærlinger har en variert arbeidsdag. Hva synes de om den? Hvordan en typisk arbeidsdag? Hva liker de best? Kan deres erfaring være til nytte for deg som vurderer en slik jobb?

 

 

 

 

 

 

 

 

Kantslått utføres av store maskiner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Victoria

 • 19 år
 • Fra Sandefjord
 • Jobber i Tønsberg
 • Lærling i veidrift og veivedlikehold

Hvorfor valgte du yrkesfag på videregående?

Jeg startet på helse, men jeg byttet til TIP etter en uke. På TIP var fagene spennende og hverdagen mer aktiv. Jeg ble kjent med flere og fikk gode venner. Å starte på TIP er et av de beste valgene jeg har tatt.

Hva gjør du som lærling i Mesta?

Som lærling i veidrift og veivedlikehold har jeg forskjellige oppgaver. Jeg har jobbet med å rette opp en vei, da gravde vi i grøfta for å rette på massene under asfalten. Jeg har også prøvd kantklipping med en kul maskin kalt Wille. Om vinteren har jeg måkt snø for hånde der brøytebilen ikke kommer til, som for eksempel i trapper.  Noen ganger får jeg ansvar for veistrekninger og fjerner hindringer som steiner fra veibanen. Det er veldig variert og interessant!

Hvordan er arbeidsdagen din i dag?

I dag starter jeg på kontoret. Der møter jeg kollegaer og sjefer for å planlegge dagen. Så drar jeg ut på veien for å sjekke de veistrekningene jeg har ansvar for. Jeg ser etter problemer som for eksempel store steiner i veien, er det min oppgave å løse det. Noen ganger kan uventede oppgaver dukke opp, som i går da jeg måtte håndtere en vannlekkasje ved å stenge veien og sette opp omkjøringsskilt. Jeg må også sørge for at rasteplassene er ryddige. Akkurat nå fikk jeg melding om et løst kumlokk, så det blir min neste oppgave å fikse det. Jobben min er variert, og det liker jeg veldig godt.

Hvordan opplever du å være jente i anleggsbransjen?

Jeg blir tatt godt vare på. Jeg kan ringe hvem som helst å spørre om hjelp. Dersom bilistene blir irriterte når vi er ute på oppdrag, får gutta ofte kjeft, men jeg får skryt. Kanskje det er en av fordelene med å være jente i en mannsdominert bransje?

Hvordan trives du i jobben?

Jeg koser meg veldig, jeg lærer mye gjennom samarbeid og syntes det er gøy å få prøvd ut alt drift og vedlikehold av vei har å by på. Nå som jeg har veimesteroppgaver kjører jeg bil mens hører på musikk og lydbok.

Hvorfor skal andre velge yrkesfag?

Det morsomste med yrkesfag er å prøve nye tinge. Kjøre maskiner og gjøre noe fysisk hele tiden. Det kuleste er å få være en del av å bygge og bedre samfunnet vårt. Det er fett!

Mathilde

 • 18 år
 • Fra Hattfjelldal
 • Jobber i hele Norge (Sørfold for tiden)
 • Lærling i elektromontør

Hvorfor valgte du yrkesfag på videregående?

Jeg er ikke så glad i å sitte på skolebenken, og så likte jeg tanken på at jeg kom fort ut i jobb etter skolen. Derfor landet jeg på at Elenergi og Ekom passet meg bra. Første året er en felles linje som handler om elektro generelt, deretter kan man velge å spesialisere seg.

Var det noe som var vanskelig på VGS?

Det var litt avansert matte noen ganger, og jeg var ikke så glad i matte. Det var mye pugging, men jeg fikk god hjelp så jeg kom meg gjennom det.

Er det noe du kunne ønske du visste før du begynte på yrkesfag?

Jeg kunne ønske jeg visste mer om lærlingetiden. For eksempel må vi føre logg som lærling. Loggen handler om hva jeg har gjort i lærlingtiden og skal levers inn.  Vi har også andre skriftlige oppgaver som skal gjøres i løpet av lærlingetiden før vi kan ta fagbrevet.

Hvordan funger det med lønn under lærlingtiden?

Hvor mye du får varierer etter hvilket fagbrev du tar. Det som er likt, er at vi starter med en sum også øker hvert halvår. Jeg vil altså få høyere lønn på slutten av lærlingetiden. Du kan lese mer om lønn i lærlingetiden her.

Hva gjør du som lærling i Mesta?

Jeg jobber på ulike prosjekt i elektro-avdelingen. Avdelingen er landbasert, det vil si at jeg har forskjellig arbeidsoppgaver rundt i hele Norge. Til sammen har jeg vært på fem prosjekt i løpet av mitt første år i Mesta. Jeg løser oppgaver som har med alt det elektriske inne i tunellen. I dag trekker vi kabel til ledelys i en tunell. Kablene går igjennom et rør og ned til en bolt. I bolten skal det henge et lys og som festes på veggen. Ledelys er de lysene i tunellen som viser hvordan tunellen svinger.

Hvordan ser arbeidshverdagen din ut?

Jeg jobber turnus. I turnusen min jobber jeg 12 dager og har 16 dager fri. Når jeg er på jobb, er jeg på en rigg eller et vertshus sammen med arbeidslaget mitt.  Vi jobber natt og er som regel syv på laget. Jeg syntes denne turnusen er den beste, fordi jeg får så mye tid med venner og famille når jeg har fri.

Hvordan er det å jobbe natt?

Jeg syntes natt er best fordi jeg tjener mer enn om jeg skulle jobbet dag. Jeg føler ikke jeg går glipp av noe når jeg jobber natt siden alle de andre sover.

Christina

 • 23 år
 • Fra Notodden
 • Jobber i Åmot i Vinje
 • Lærling i veidrift og veivedlikehold

Hvordan ble du lærling i veidrift og veivedlikehold?

Jeg var usikker på om jeg skulle velge TIP  eller bygg og anleggsteknikk på videregående, men så endte det faktisk med at jeg valgte studiespesialiserende. Jeg har alltid likt å være ute og i fysisk arbeid, så jeg angret på at jeg ikke valgt TIP. Etter videregående ringte jeg Mesta og spurte om jobb. Jeg fikk komme på intervju og fikk lærlingplass! Jeg gikk altså ikke yrkesfag, men skal være lærling i tre og et halvt år, så kan jeg ta fagbrevet. Les mer om ordningen her.

Måtte du flytte for å bli lærling?

Ja, det måtte jeg. Jeg har en kjæreste her så det passet meg veldig bra å flytte hjemmefra. Jeg vet ikke om jeg hadde gjort det om jeg ikke var sammen med han. Når det er sagt er jeg veldig glad for at jeg gjorde det, for jeg trives veldig godt.

Hva gjør du som lærling i Mesta?

Jeg fungerer som en veimester. Min oppgave er å følge opp mine faste veistrekninger og vedlikeholde de. Det kan være slaghull eller skeive skilt, plukke brøytestikk eller børste vekk grus fra veibanen. De mindre oppgavene løser jeg selv og de større oppgaven rapporterer jeg inn til min leder.

Jobber du mye alene?

Jeg kjører mye alene, men i dag jobber jeg sammen med en til. Det er ofte godt å være to. Da lærer jeg mer og får tips på hvordan jeg kan løse ulike oppgaver.

Har du faste arbeidsoppgaver?

Jeg styrer min egen uke og planlegger hva jeg skal gjøre hver dag. For eksempel i dag fikser jeg et slaghull på en grusvei. Som veimester legger jeg opp mye av dagen selv, men det kan komme oppgaver i løpet av dagen som må prioriteres. Så har vi noen frister vi må følge. For eksempel må jeg gjøre klar rasteplasser med benker og søppelkasser til en hvis tid hver vår. Det skal også ryddes ned hver høst.

Er det noe som er utfordrende med å være lærling?

Jeg hadde ikke gjort noe innenfor veidrift og veivedlikehold før jeg begynte i Mesta. Det gjorde meg ekstra nervøs at jeg i tillegg er jente. Når jeg kom i gang med lærlingtiden var det ikke slik jeg fryktet. Jeg gruer meg aldri til å gå på jobb.

Hva er ditt tips for å lykkes i lærlingetiden?

Vær blid og hyggelig, og spør om hjelp. Jeg har bare opplevd at kollegaene mine ønsker å dele kunnskapen sin. Så still masse spørsmål og vær villig til lære.

Hva er gøy med å være lærling i Mesta?

Det er gøy å prøve nye ting og gjøre forskjellige arbeidsoppgaver. Det er motiverende å oppleve mestringsfølelse når du lærer nye ting. At vi er ute og bruker kroppen, og at det hele tiden skjer noe. Jeg liker denne jobben veldig godt fordi det er så variert. Ingen dag er lik, det passer meg bra