Bilde av spillet på mobil

Gir de ansatte i oppgave å redde liv

Se for deg følgende: En dag får du tilgang til morgendagens avis, der leser du om en alvorlig ulykke hvor fem personer omkommer. Ulykken vil skje på anlegget der du jobber senere samme dag. Hva gjør du? Det er premisset i spillet som er utviklet til Sikkerhetsuka i Mesta.

– De valgene vi tar hver dag kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. Det handler om å ta grep hvis du oppdager mangler i sikkerhetsarbeidet, uansett hva slags rolle du har i selskapet, forklarer direktør for Organisasjon og bærekraft i Mesta, Mai Oldgard.

Spillet morgendagens avis
Spillet Mesta har utviklet tar utgangspunkt i en ulykke som spilleren må prøve å forhindre skjer.

Dine handlinger redder liv

Under Sikkerhetsuka gjennomfører alle de over 1600 ansatte i Mesta sikkerhetsopplæring.

– I år handler Sikkerhetsuka om den jobben hver enkelt gjør for å forhindre ulykker. Det er en kamp som må utkjempes hver dag – for det skjer ikke av seg selv, sier Oldgard.

Sikkerhetsspillet er en del av dette, og er utviklet i samarbeid med selskapet Escape History. Spillet bygger på metodikken kjent fra fysiske «Escape games», og spillerne må løse oppgaver knyttet til sikkerhet for å redde livet til fem kollegaer.

– Mesta kom til oss med et mål om å skape en opplevelse som bidrar til bevisstgjøring og adferdsendring. De har gode sikkerhetsrutiner og en god HMS-kultur, så vår oppgave har vært å skape en historie og et rammeverk der man får brukt dette i praksis. Sammen har vi skapt en pedagogisk og interaktiv opplevelse som gjør nettopp det, sier Jens Petter Skaug, CEO i Escape History.

– Viktigere enn noen gang

På grunn av pandemien er årets sikkerhetsuke i Mesta digital, med e-læring, direktesendinger på nett og ikke minst sikkerhetsspillet som kan gjennomføres på mobil.

–  Verden, Norge og Mesta er i en krevende situasjon, og det påvirker oss i arbeidshverdagen. Smitteverntiltakene gjør at vi alle må jobbe mer digitalt, og vi kan ikke reise rundt og følge opp HMS på den måten vi pleier. Det ligger et stort ansvar på ledere og hver enkelt ansatt. Derfor er Sikkerhetsuka viktigere enn noen gang, sier Oldgard.